SuperMammaMat – syrat

Sedan 4 år tillbaka när jag äntligen fick hjälp med mina krämpor, vilket ledde till att jag började plugga till Näringsterapeut, har jag ätit så bra mat jag bara kunnat. Minimalt med alkohol och onaturligt godis. Inköp av bra mat har varit prio 1 att lägga mina pengar på, för då slipper jag lägga pengar på att vara sjukskriven.
Detta liv höll tills jag blev sambo för 2år sedan, sakta har jag tappat karaktären och fallit in i min sambos längtan efter glass, gräddiga hemmagjorda såser och kött. Även om vi väljer laktosfritt och ekologiskt så har min kropp börjat protestera ordentligt nu. Han kan inte äta något från havet då han är hyperallergisk, så min fiskkonsumtion minskade drastiskt. Dessutom åt jag förut vegetariskt 4 dagar i veckan. Tyvärr har detta lett till att min hälsa sakta men säkert blivit sämre igen, även om jag alltid äter en bra frukost. Vi äter så mycket ekologiskt som möjligt, mycket grönsaker till måltiderna och  jag dricker fortfarande inte alkohol. Nu som mammaledig är det dags att återgå till mina rutiner igen då jag är den som ska laga maten.

Men det är ju givetvis inte alltid det finns tid till att laga det jag önskar.

Igår var farmor och farfar här och passade Oliver då jag påbörjat en distansutbildning och föreläsning 1 av 4 var mellan kl.9.00-12.00. Det var en hungrig Anna som behövde mat när det var klart. Så vad äter jag…jo jag har snöat in på gammal hederlig blodpudding med lingon nu efter mina stora blodförluster. Försöker dock göra det lite nyttigare med ekologisk morot och gurka, samt syrade rödbetor. Syrade grönsaker är något av det nyttigaste vi kan äta då det innehåller bakterier som vårt tarmsystem behöver för att fungera.

TIPS: Ät 1msk syrade grönsaker innan varje måltid! Du kan syra själv om du orkar eller köpa märket Tistelvind. Jag är lat så jag köper numera färdig. Min favorit är syrad rödkål, då den passar bra i min morgonsmoothie oxå 🙂

20161115_142746-1_resized

Haha, Oliver ligger och sover i sitt babygym. Måste varit ett tufft träningspass?

mjolksyrade-gronsaker-2

Min frukost när allt fungerar som det ska i hjärnan så jag har kommit ihåg att förbereda nötterna till gröten kvällen innan ser ungefär ut så här. Denna dag var tyvärr äggen slut. Vanligtvis äter jag ett kokt eko ägg och äter ihop med lite sill istället för mackan.

min-frukost

Groddat bröd är en favorit jag köper då och då. Med eko leverpastej och gurka på så hade jag kunnat leva på enbart detta. Mums…

Min nötgröt görs så här:
Blötlägg ekologiska nötter över natten som du hackar till lite mindre bitar t.ex.  cashewnötter, paranötter, mandel och valnötter. Skölj dem på morgonen.
-Chiafrön, sesamfrön och bär i annan skål med lite vatten över natten.
-Mixa allt i en matberedare med lite eko vaniljpulver, lakritsrotspulver och 1msk kokosolja. Tar bara några minuter så är det klart.
Håller mig mätt i 5-6 timmar utan problem.

Innehållet i min smoothie varieras. En vanlig smoothie brukar se ut enligt följande (i princip allt är ekologiskt):
Vatten
Syrad rödbetsjuice (så det även blir en fin rosa färg, istället för att mina vänner och sambo nästan kräks när vi äter gemensam frukost)
1 stjälk selleri
3cm gurka
1/2 morot
Frysta blåbär, röda vinbär, lingon eller annat gott som finns i frysen
Fryst färdigblandning med mango, papaya och ananas (bra för magen)
1/2 grönt äpple
1 kiwi
2cm färsk ingefära
2tsk gurkmejapulver
1krm svartpeppar
2tsk lecitin
1msk syrad rödkål
1/2dl instant wakamealg
1msk linfröolja
1msk Möllers Tran

Jag äter dessutom alltid näringstillskott då dagens livsmedel inte är lika näringsrika som förr och jag märker skillnad i kroppen när jag missar ta dem några dagar.
Multivitamin
Bredspektrum mineral
B2+hela B-komplexet (B2 främjar mjölkbildning och minskar risken för mjölkstockning – här sprutar det mjölk vill jag lova)
Omega 3
D-vitamin
C-vitaminpulver Complex i mitt vatten
Glutamin
Probiotika
Vissa dagar tar jag även  extra zink, lysin och arginin för immunförsvaret och blodkärlen. Samt tar en shot Holiferm.

Så ser mina rutiner ut. Dessutom älskar jag kinesisk medicin där jag gått en grundkurs. Enligt den ska man äta efter årstiderna. Så när det är kall vinter gäller det att äta och dricka varmt till varje måltid. Så värmande teer ingår alltid. Och när den bestående kylan kommer övergår jag till varm gröt gjord på amarant och havrekli ihop med ovan nämnda ingredienser i nötgröten. Kör det dock inte i matberedaren då, utan bara hackar allt och blandar ner i den varma gröten.

Det blir ju en del promenerande som mamma. Därför var det dags att min rosa vattenflaska fick en kärlekspartner att ha mitt te i. Love is in the air…

20161102_201824_resized

Ha en skön dag och ta hand om er! Ät bra mat så slipper ni förhoppningsvis gå till farbror doktorn i vinter…

fb_img_1471012283946