Livets frö – grodda

Förutom att syrade grönsaker är något av det nyttigaste vi kan äta så kommer groddar som god tvåa. Frön är sovande superhjältar som väntar på att bli väckta med lite vatten, värme och kärlek.

Mina favoriter att grodda är bockhornsklöver, alfalfa och mungbönor.

20161115_141438-1_resized

Att grodda är väldigt enkelt och det sköter sig i princip på egen hand. Man kan även grodda på flera olika sätt. Jag har valt glasburk och groddningshus.

Så här gör du:
-Lägg alfalfa och bockhornsklöver i blöt i ett dygn. Jag brukar lägga dem i den gröna underdelen så fröna precis täcker botten, man vill inte grodda för mycket så det blir dåligt.
-Mungbönorna lägger jag i blöt i en glasburk med stängt lock, oxå i ett dygn.
-Skölj sedan av mungbönorna ordentligt och lägg tillbaka i glasburken. Men stäng inte locket utan lägg en kökshandduk över.
-Den andra blandningen kan du hälla direkt i groddningsvåningarna och skölja av dem ordentligt i dem.
-Ställ dem där det är varmt. På sommaren kan de stå i ett fönster och nu på vintern har jag dem vid spisen.
-En gång per dygn vänder du på mungbönorna i burken så de får luft och inte fastnar i botten och fyller på lite vatten på alfalfablandningen genom den översta våningen så det får sippra ned.

20161115_142405_resized

Beroende på värme och vattenkvalitet är de klara efter 3-4 dagar när själva grodden är 2-3cm. Lägg då över dem i glasburkar och in i kylen så de slutar växa.

Groddningshuset på bilden kostar ca. 150kr. Glasburken ca. 20kr på IKEA.
Frön hittar på enkelt på nätet och en påse räcker till måååånga groddningar. Så köp inte dyra groddar i affären när du enkelt kan göra dem hemma för inga pengar alls.

Gott att ha på macka, i sallad, på soppan eller i smoothie 🙂

 

alpha-plus