Pass och pussel

Igår blev en ”fullspäckad” måndagsförmiddag. Nästan så som livet såg ut innan jag fick barn med flera uppdrag på rad.

Först ut var mitt egna återbesök efter ”förlossningen” hos min barnmorska kl.08.10 (puh så tidigt). Kollade mitt blodvärde och vikt. De var lite chockade över att jag hade 140 i Hb efter allt blödande. Jag förklarade som vanligt att det är ju sånt här jag jobbar med och att enbart ge järn till någon med dåligt blodvärde hjälper väldigt sällan! Samt så konstaterade hon att hon tyckte synd om mig efter mitt långa värkarbete som ändå slutade i kejsarsnitt och att det var ovanligt att de lät någon hålla på så pass länge… I övrigt kollades inget mer, så det kändes ganska meningslöst.

Sen var det dags att fixa pass till Pruttis kl.09.50. Nästa helg är det nämligen dags för en utflykt till Köpenhamn och Tivoli, vars julstämning är supermysig. Vi vill ju gärna få med oss Pruttis hem och då behöver även han ha pass. Tog lite tid innan kameran lyckades hitta hans små ögon så det kunde bli ett foto, men söt blev han och håret stod åt alla håll och kanter som på en galen vetenskapsman 🙂

20161117_144512_resized

Till sist var det BVC-besök för Pruttis kl.11.00. Men först behövde jag lite näring i kroppen då frukosten fick ta stryk för att allt skulle hinnas med. Man tror tiden räcker… Det fick bli ett besök på Zoomin och köpa en smoothie och kombucha. Sen blev det en snabb marsch från stan ut till sjukhuset. Chockad över hur varmt det var, så efter en stunds promenad fick jag ta av mig både kofta och jacka då jag höll på att svettas ihjäl i solen. Kändes konstigt att gå i tights och tröja med tanke på hur mycket snö det kom för två veckor sedan och hur jag stirrat runt med att försöka hitta en vinterjacka som är tillräckligt lång i ärmar och ner på benen. Gick inte att hitta till denna donna på 182cm!
Pruttis hade gått upp 200gram och växt en cm till. Så nu 2,5 månad gammal är han 65cm och väger runt 6,6kg.

20161121_103436_resized

Väl hemma behövde vi vila lite. Vanligtvis vaknar vi ju upp runt kl.10.30 när det inte är något inplanerat. Jag hade dessutom inte kunnat somna förrän runt 02 pga. vår snarkande granne ovanför. Han snarkar så högt att jag tror han snarkar i mitt huvud. Har erbjudit honom min hjälp att få bukt med detta för BÅDAS skull, men han har inte hört av sig. Så vi somnade vid 13-tiden och vaknade helt yr kl.15.50 då jag möttes av en leende unge som låg och pruttade på kudden bredvid mig. Tack för de tre timmarna min goding.

Angående det här med att köpa vagn fascinerade mig när jag var gravid. Jag gick med i några olika grupper på nätet där det både såldes och diskuterades vagnar. Men jag gick ganska snabbt ur då jag höll på att bli galen på alla inlägg där det frågades om färger och vilken vagn som borde bli deras 9:e vagn. Undrade varför man behöver så många olika vagnar!?!

Vi köpte en gammal hederlig Emmaljunga på Blocket. Den var i väldigt fint skick med liggdel, sittdel och de andra tillbehören som behövs. Även babyskyddet köptes på Blocket. Men efter en månad insåg jag faktiskt att det inte var rätt vagn för mig. Dels då vi har en sån där gammal hiss med galler som man knappt får plats i ensam och dels för att vi från start hade en unge som väger en del och till sist för att musklerna i magen inte är direkt starka efter graviditet och snitt, så att lyfta in honom i hissen var inte det lättaste. Så mot min vilja blev det att leta efter en modernare vagn som går att lyfta i suffletten. Hittade en av det polska märket TAKO på Blocket och den blev det. Även denna i fint skick. Både ligg och sittdel, men även med ett babyskyd – allt för 2000kr. Nypris för hela paketet är tydligen bara runt 6000kr.
Så nu har vi ett skydd i varje bil och min sambo tycker bättre om Emmaljungavagnen när han ska ut och gå, då den har fasta hjul och TAKOn har svängbara hjul fram. Jag hoppades även att hela vagnen skulle gå in i hissen så som min kompis vagn gör när hon är här på besök. Men NEJ! Så vill du ha en vagn som får plats i dessa gamla skräckhissar ska du köpa en Brio. Annars är jag väldigt nöjd med den nya vagnen, det enda jag eventuellt skulle vilja ändra är att korgen under var lite längre ner då det är svårt att få in saker när liggdelen är på. Men korgen är djupare än på Emmaljungan, så jag är inte rädd för att tappa sakerna.

4586735403barnvagn_jumper_x_2in1_tako

Vi har som ny tradition sedan vi blev föräldrar att äta lunchbuffé på Scandic på fredagar och fika i stan på lördagar om inget annat är planerat. I lördags gjorde jag något jag nog inte  ”vågat” om en annan familj inte redan gjorde samma sak. Vi var lite extra hungriga och blev sugna på lunchbuffén på Nya Skafferiet där vi inte ätit tillsammans tidigare. Pruttis sov dock och han brukar alltid vakna när vi går in någonstans. Där inne var det dessutom väldigt varmt. Men utanför stod det en vagn och en bebis låg och sov i den. Innanför fönstret satt föräldrarna och tittade ut. Jag frågade om vi fick dela bord med dem så vi oxå kunde ställa vår vagn där ute. Tack vare dem kunde vi avnjuta buffén i lugn och ro samtidigt som Pruttis kunde sova i friska luften. Det får han ju tyvärr inte så ofta eftersom vi bor i lägenhet och det tar en stund innan han somnar när man lägger honom i vagnen, därför lyckas jag inte få honom att somna på balkongen.

20161119_143603_resized

Det känns skönt att vi har fått till några sorts rutiner med Pruttis och han är nog en väldigt snäll och lätt liten kille. Ungefär så här ser vårt dygn ut sedan 1,5 månad och peppar peppar, det får gärna fortsätta så. Han sover i sin egna säng från det att jag kunde börja lyfta honom efter 3 veckor. Möjligtvis om han kunde somna lite tidigare 🙂

-ca.kl.20.00 – ta på pyjamas och äta
-sen börjar vanligtvis pip och gnäll blandat med trötthetsgråten, tills han somnar någon gång mellan kl.21.00-22.30, vanligast kl.22.00. Så det blir inte mycket tid över till varandra.
-första vaket för att äta kommer runt kl.02-04. Han äter och somnar om direkt.
-andra vaket kommer runt kl.05.30-07.30. Äter och somnar oftast om direkt om det inte ska pruttas, då får han ligga i min säng istället för sin då jag oftast somnar innan honom.
-tredje vaket kommer runt kl.08-9.30. Då lägger jag honom alltid i min säng så vi sover tillsammans.
-Uppstigning sker vanligtvis runt kl.10.50 så jag kan se Desperate Housewifes som jag numera fastnat i. Ibland sover vi dock över och vaknar runt 12-tiden.
-Sen under dagen sover han inte så mycket utan är vaken och på bra humör. Några korta powernaps bara på 10-30minuter. Vanligtvis ligger han på sin stora kudde med sin snutte och njuter av livet så länge han kan se ut genom fönstret eller se en lampa. Önskar jag oxå hade en sådan kudde att ligga på…
I helgen var vi dock på middag hos vänner när han chockade oss totalt genom att vara som ett ljus på sin kudde hela kvällen tills vi åkte hem och dessutom sova en stund vid kl.20.00. Kvällen efter var allt dock i sin ordning igen.

20161111_110355_resized

Så livet ser lite annorlunda ut för mig som tidigare hade ett vanligt jobb på 80%, ett eget företag på fredagar och kvällarna och samtidigt pluggade. I början höll jag på att gå under av tristess, men nu kan jag verkligen njuta av tiden och är väldigt tacksam så länge dessa rutiner sitter i. Även om jag just nu går en distanskurs tre tisdagar i rad. Då är farmor och farfar bästa barnvakterna 🙂

Ha en skön dag och ta hand om er!

 

 

alpha-plus