Är det inte vår skyldighet i västvärlden?

Sedan jag blev mamma har jag lärt mig mycket av vad som erbjuds till oss föräldrar och kvinnor i västvärlden som vi inte vet om eller väljer att strunta i. Innan dess var jag av förklarliga skäl inte speciellt intresserad av vissa av dessa produkter och resten visste jag inte ens att de fanns (hjärnan sov nog).  Men som tur är har man olika vänner med olika värderingar eller intressen. En vän lärde mig mycket då hon fick barn några månader innan jag. Idag tänkte jag skriva om det jag trodde inte längre existerde = tygblöjor!

Tydligen växer användningen av denna sortens blöjor och utbudet är faktiskt jättestort med många olika märken. Har även ett bra andrahandsvärde och det finns en grupp på facebook där man enbart köper och säljer tygblöjor 🙂

Då tänker jag direkt – VARFÖR I H-LVETE får man som blivande förälder inte information om detta på BVC eller i föräldrargruppen? Vi producerar ju gigantiskt mycket sopor i västvärlden och vissa sopor skickar vi till u-länderna och förgiftar deras miljö (se programmet Zero Impact på SVT).

Dagens tygblöjor är enkla att använda, snygga och samma blöja kan användas under hela blöjtiden. Tydligen brukar även barn med tygblöja bli blöjfria tidigare eftersom de känner när de blir blöta.

Man kan lägga upp sitt blöjsystem så det passar just er vardag och behöver givetvis inte användas dygnet runt. Jag är novis och håller på att testa olika sorters blöjor för att känna vilka som fungerar bäst på min långsmala kille som snart blir 7 månader.

Då vi bor i lägenhet och inte har möjlighet att tvätta när vi vill så har jag just nu ett system där jag använder vanliga blöjor på natten och dagarna efter vi har haft tvättid. Två dagar innan det är dags att tvätta använder jag tygblöjor hela dagarna tills det är dags att tvätta. Detta eftersom man bara kan ha de använda blöjorna i sin behållare i 3 dagar innan det börjar bildas otrevligheter och för illa lukt.

Det är dock en investering då nya blöjor beroende på system kostar mellan 140-350kr, begagnade kan du få från 50-250kr. Men som sagt du kan använda dem i flera år sedan. Jag köper på mig några blöjor varje månad och är uppe i 13st nu. För att kunna ha ett helt system behövs minst 24st och att du tvättar var tredje dag. Men jag är nöjd med mitt upplägg än så länge. Varje vecka sparar jag alltså 13st blöjor vilket blir 676 vanliga blöjor på ett år just nu. Det är några påsar med onödiga sopor!

Som sagt VARFÖR får vi inte lära oss om detta. I Finland får man en tygblöja av staten när man får barn. Det borde vara vår skyldighet att använda och i alla fall mixa engångsblöjor med tygblöjor i västvärlden! Försök förstå hur många engångsblöjor vi använder i EU och USA!

Dessa system har jag testat:

AIO = Inläggen är fastsydda i ytterblöjan.
AI2 = Inläggen sitter fast med tryckknapp i ytterblöjan.
Pocket = Du lägger in 1-2 inlägg i en ficka i ytterblöjan (är än så länge min favorit då de sitter bäst på hans kropp)
Pouch/G-dipers = inlägget läggs i en ficka som knäpps fast i ytterblöjan, vilket gör att man kan använda ytterblöjan flera gånger om det inte läckt utanför.

Så som hans kissande och avföring är just nu så håller blöjan i 2-3 timmar innan det börjar läcka igenom. Killar kissar ju tyvärr uppåt ibland och då upplever jag att det läcker snabbare än om snoppen hamnat nedåt.

Tryck på respektive namn för att läsa mer då jag länkat till några olika leverantörer jag har handlat av förutom från begagnatgruppen på facebook när jag väl gick med i den. Bilden visar en pocketblöja jag har köpt.

Sen finns det fler system som jag inte har hunnit testa ännu så som ullbyxor, förvikta eller egenvikta tygbitar som används med ytterbyxa. på youtube finns många människor som gjort instruktionsfilmer om tygblöjor dessutom.

Så har du inte testat tygblöjor redan så tycker jag det är dags. Det är inte en rättighet att använda engångsblöjor för att vi har råd, det är en skyldighet att dra vårt strå till stacken för en bättre miljö när andra bra lösningar faktiskt finns!

Vi tjejer använder ju även en hel del andra engångsartiklar genom livet som faktiskt finns som ekologiska och återanvändningsbara så som:
Bomullsrondeller
Tvättlappar
Menskoppen, som verkligen tar mark.
Tygbindor
Amningsinlägg

Man samlar enkelt sina använda blöjor etc i PUL-påsar som man tömmer rakt in i tvättmaskinen. Enklare kan det inte bli 🙂

Ta hand om er 🙂